Deák Ferenc választási kendőjének restaurálása

A műtárgy a Budapesti Történeti Múzeum tulajdona. Jelenleg az Országgyűlési Múzeum Parlamenti Látogatóközpontjában van kiállítva.

A kendő bordás selyem alapon selyem és fémfonallal hímzett. A színes selyemfonalas hímzés közepén fémfonallal varrott szöveg és dátum látható.

IMG_1267

A selyemkendő rendkívül rossz állapotban volt. Felülete és a hímzés is poros,szennyezett volt. Az alap bordás selyemszövet szálakra hasadozott, a szövetet jóformán cask a színes hímzés tartotta egyben. A fémfonalas betűk leszakadtak, összekuszálódtak. A restaurálás célja az volt, hogy a műtárgy stabil állapotba kerüljön és kiállítható legyen, mert tudomásunk szerint egyedi textilről van szó.

A restaurálás megtervezésekor figyelembe kellett enni a műtárgy rendkívül instabil voltát.
Végül egy hasonló árnyalatú bordás sleyemszövettel alátámasztottam a textíliát és gyakorlatilag az egészet levarrtam színezett sodratlan selyemszállal. A rengeteg lebegő szálat átfogó öltésekkel rögzítettem az alátámasztó szövethez. A hímzést körben selyemszállal szintén leöltögettem. A leszakadt fémfonalas betűket selyemszállal és néhol színes pamutfonallal varrtam vissza. Utolsó lépésként a műtárgy eredeti méretének megfelelően körbeszegtem
az alátámasztó szövetet.

A restaurálás eredményeképp a kendő jóval stabilabb, esztétikusabb állapotba került
és kiállíthatóvá vált.