Ködmön

kodmon adatlap_Page_4_Image_0001

A műtárgy Albertirsáról származik. Méretei: 54 cm x 120 cm. Fehér báránybőr ködmön, mellén, hátán, ujján fehér báránybőr prém és gazdag, fekete fonalas hímzés. Fodros aljú, toldatlan ruhadarab. Több részből szabták. Elöl három bőrgombbal záródik, illetve elején két zseb is látható. A zsebecskéknek már csak a zsebnyílása van meg. Hátul sallangokkal záródik a díszítés. A varrásvonalakat fehér rátét fedi.

A ködmön jó megtartású, viszont erősen szennyezett volt, zsíros, poros, különösen az ujjak végeinél. Főképp használatból eredő károsodások voltak megfigyelhetők rajta.

ködmön adatlap_Page_5_Image_0001

A zsebnyílások elszakadtak, a zsebek hiányoznak. A fekete hímzőfonal jó pár helyen kipergett a mintából. A ködmön hátán a bőr sallangok erősen felpöndörödtek, illetve egy-két helyen a bőr megrepedezett, elgyengült. Különösen igaz ez az ujjakon levő barna rátét bőrre, illetve az elején lebegő díszített bőrszalagra. Mivel ezek a bőrök egyformák, felmerül, hogy esetleg a cserzés módja volt helytelen és ezért ez az erős romlás.

A ködmön nyakán felfeslett  egy szakaszon a varrás. A tárgy belső oldala jó állapotúnak mondható, bár erősen poros volt. Néhány helyen rovarrágások nyoma volt megfigyelhető színoldalon és belül egyaránt, bár aktív rovarfertőzés már nem volt észlelhető.

A restaurálás célja: konzerválás, ill. a meggyengült részek megerősítése. A szőrtelen bőrt először Wishab latex radírral tisztítottam. A ködmön belsejét első lépésként kiporszívóztam, a porszívó csövére sűrű szövésű hálót téve, nehogy felszívjon valamilyen apró részt. A szőrös oldalt csak szakaszosan lehetett megtisztítani, kerülve az erős nedvesítést, nehogy átüssön a színoldalra. Így egy sor szőr alá papírvattát fektettem, majd desztillált víz (200 ml), izopropil-alkohol (300 ml) és néhány csepp felületaktív anyag (Prenol 10) keverékének habjával, belülről kifelé haladva áttöröltem a szőrszálakat. Ezzel jelentősen megtisztult a ködmön belseje. A kezelés végeztével öblítésként még egyszer áttöröltem alkohol és desztillált víz keverékével.

ködmön adatlap_Page_5_Image_0003

A hímzett részek nem kerültek pótlásra. Az elszakadt zsebnyílásokat CIBA-IRGADERM fémkomplex színezékkel megfestett fonallal összevarrtam. Hasonlóképp megvarrtam a nyaknál levő szakadást és a ködmön alján levő felfeslést is. Az elején levő rátét igen meggyengült állapotban volt, mindenképp megerősítésre szorult. Le kellett fejteni a ködmönről és külön elvégezni rajta a munkát. Alátámasztottam egy elvékonyított, és megszínezett bőrcsíkkal, amit rizskeményítővel ragasztottam az eredeti bőrhöz. Száradás után formára vágtam óvatosan egy szikével, majd az eredeti öltésnyomokba öltve visszavarrtam. A munka elvégzése után készítettem a ködmönhöz egy bélelt fogast, (művatelin+molinóvászon), hogy a későbbi tárolás során ne deformálódjon el.